Monthly Archives: február 2015

Érdemes kinyomtatni a képeket? Csináltassak fotókönyvet? – A digitális technológia árnyoldalai

Sajnos sok olyan esetről hallok, amikor rosszul (sehogy) archivált fényképek vesznek el az ügyfeleinknél, barátainknál. Sok esetben évtizedes anyagok, egész gyermekkori dokumentációk, családi anyagok, urambocsá esküvői képanyagok lesznek az enyészeté. Ilyenkor szinte lehetetlen az anyagok visszanyerése illetve az adatmentő cégek horribilis költségek felszámításával több – kevesebb sikerrel birkóznak meg az adatvesztéssel. Olyan esettel is találkoztam, hogy nem a szokásos technikai krach hanem betörők vitték el a számítógépet és a háttértárakat, hiába volt profin lementve több példányban a képek. Persze lehet mondani, hogy majd pótoljuk a családi anyagokat, vagy nem éri meg ilyen adatokat visszamenteni, de higgyétek el, aki átélte a gyermekeiről, esküvői anyagáról készült képek megsemmisülését, utólag már többet tett volna a megfelelő archiválásért. Volt már olyan eset, amikor a külföldi pár az esküvő után 5 évvel keresett meg, hogy tudnék-e segíteni, mert az akkor DVD-re kiírt anyag már nem olvasható. Szerencsére tudtam segíteni, ugyanis jómagam is sokat költök a megfelelő digitális archiválásra, ezért hosszú ideig megpróbálom megőrizni a fontosnak ítélt anyagokat.

Jó-jó, de milyen lehetőségeink vannak, hogy ezek a problémák elkerülhetőek legyenek?

  1. Persze az lenne az ideális, ha olyan fényképésztől (mondjuk tőlem… 🙂 ) rendelné meg mindenki a fontos családi események megörökítését, aki komolyan veszi az archiválási feladatot és megfelelő tájékoztatást adva segít az ügyfeleknek megőrizni az emlékeket.
  2. A másik és a saját képeinket kezelve a legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk, hogy készítünk több másolatot a fontos anyagainkról. Mire kell itt figyelni? Legalább 3 másolatot kell létrehozni és abból minimum  egyet fizikailag is  külön helyen őrizni. Az adathordozók sérülékenyek, jó ha mágneses környezettől óvva, tűzbiztos helyen tudjuk tárolni. Ja és ne feledkezzünk el úgy 1,5 – 2 évente új adathordozóra átírni az anyagot, hogy elkerüljük az adatvesztést.
  3. Felhőben tárolni az adatokat. Ez már az adatmennyiségtől függően nagyobb költséget jelenthet. Itt sem árt legalább két szolgáltatóval leszerződni, hiszen a szolgáltatók sem garantálhatnak 100%-os biztonságot.
  4. A legjobb képeket (hangsúlyozottan minőségi, lehetőleg hosszú élettartamot garantáló) fotólaborokban kinyomtatni, fotókönyveket készíteni – ezt remélhetőleg unokáink is élvezettel fogják nézegetni.

Miért is jutott mindez az eszembe?

Vint Cerf szerint, akit az Internet Atyjának is neveznek, el fog veszni a múltunk. Szerinte az agyagtábla és a papirusztekercs jobb volt egy .pdf fájlnál. A szakember szerint komoly veszélyt jelent, hogy a napjainkban digitális formában tároljuk emlékeinket. Legyen szó akár közösségi oldalakra feltöltött fotókról vagy, bejegyzésekről, vagy akár hivatalos dokumentumokról, ezek az adatok a jövő embere számára örökre elveszhetnek.

Cerf attól tart, hogy a digitális kultúránk kezdetének emlékei a jövő történészei számára teljes egészében elérhetetlenek lesznek, mivel nem állnak majd rendelkezésre a századunkban tárolt adatok megtekintéséhez szükséges szoftverek. A jövő komputerein pedig már biztosan nem futnak majd a mai szoftverek. Vint Cerf egy archiválási célokat szolgáló hardver és szoftveregyüttes, egyfajta “digitális pergamen” kifejlesztését tartja kívánatosnak, amely garantálná a régi korok szoftvereinek és digitális fájljainak megnyitását. Ma ugyanis az emberi kommunikáció jelentős része folyik digitálisan, ha ezt nem őrizzük meg, a teljes múltunk elveszhet, gondoskodni kell a megőrzésükről  – véli Cerf.

És a lényeg:

Ha meg akar őrizni egy fotót, nyomtassa ki!

A szakember szerint ha valóban meg akarunk őrizni egy fotót az utókornak, a legjobban tesszük, ha kinyomtatjuk azt. A Guardian szerint a Vint Cerf által felvázolt probléma már napjainkban is érzékelhető: egy átlagember számára szinte lehetetlen például egy ZX Spectrumhoz írt programot futtatni egy magnókazettáról. Hiába sértetlen a szalag, a vele kompatibilis eszközöket már rég nem árulják az üzletekben.

Az egész cikket itt találjátok.

Remélem sikerült elgondolkodásra késztetni a bizonytalanokat: igen, érdemes kinyomtatni a képeket és így a gyermekeink, unokáink is látni fogják……

Erdős Zsolt

Posted in Egyéb

Új honlap!

Végre sikerült egy kis időt a honlapunkra is áldozni. Persze erre még korántsem mondhatjuk, hogy készen van, de ez már egy jó alap a további csinosításhoz. Remélem tetszik!

Erdős Zsolt

Posted in Egyéb